Ideju za pisanje knjige dobio sam slušajući svakodnevna zapomaganja mladih ljudi nezadovoljnih uslovima života i rada u Srbiji. S obzirom na činjenicu da sam i sam proveo dobar deo svog života u inostranstvu tema mi nije bila ni malo strana. Materijal za knjigu sam skupljao poslednjih nekoliko godina dopisujući se sa ljudima sa prostora bivše Jugoslavije koji su svoju sreću pronašli daleko od domovine. Na samo pisanje knjige sam utrošio oko šest meseci, hiljade sati interneta i bezbroj telefonskih razgovora. 

Knjiga je napisana razumljivim jezikom i namenjena je svima onima koji ne vide svoju budućnost u zemlji u kojoj telohranitelj nekog kriminalca ima veću platu od vrhunskog hirurga, u zemlji u kojoj su redovi ispred ambasada veći od onih ispred muzeja Luvr u Parizu, u zemlji u kojoj su mladi bračni parovi bez ikakve perspektive da steknu svoj stan, u zemlji u kojoj su cene američke a plate afričke...

Ova knjiga nije turistički vodič, već mnoštvo korisnih informacija o legalnim i relativno jednostavnim načinima odlaska u inostranstvo kao što su postupak dobijanja radnih i boravišnih viza, načinima useljenja, sticanju državljanstva, vrstama putovanja i načinima smeštaja i mogućnostima zapošljavanja. Takodje, su navedene informacije za azilante i izbeglice kao i mogućnosti stipendiranja i školovanja u inostranstvu, dobijanja drugog pasoša, otvaranje offshore kompanija itd. Sa druge strane u knjizi su opisane i kakve se svi problemi javljaju dolaskom u novu sredinu.

Dugo sam razmišljao kako da nazovem ovaj vodič. Razmišljao sam se izmedju: Vodič za bolji život, Kako pobeći iz ludnice, (Ne) ostajte ovde ali sam se ipak odlučio za najjednostavniji naslov.

Kupovinom ove knjige za vrlo malo novca možete potpuno da promenite svoj život jer niko vam ne može pomoći koliko možete sami sebi.

Mile Davidović